Your search results

De Koog (Texel): de leukste activiteiten, vakantieparken en uitstapjes

Posted by Waddenplaats.nl on 6 april 2022
0

Tijdens je bezoek aan Texel kan een bezoek aan De Koog niet ontbreken. Het is de enige echte badplaats van het eiland en heeft een zeer populaire strandopgang. Het dorpje heeft daarnaast nog veel meer te bieden. Zo is er meer dan genoeg te beleven in De Koog!

Ligging en omgeving De Koog

De Koog is de echte badplaats van het Waddeneiland Texel. De Koog ligt vlak bij het strand en bij de opgangnaar het strand zijn dan ook veel strandpaviljoens te vinden waar je terecht kunt voor een verfrissend ijsje of een warme chocomelk. Daarnaast vind je hier ook vele kiosken waar je bijvoorbeeld een ligbed of een parasol kunt huren voor een heerlijk dagje op het strand. In het centrum van De Koog vind je ook een ruim aanbod van leuke cafés, restaurants en winkels.

Het strand is bij De Koog erg eenvoudig te bereiken. Vanuit Den Burg kun je de bus naar De Koog pakken. Vervolgens is het slechts enkele minuten lopen naar het strand. Vanaf de bushalte van De Koog is het strand Paal 20 het meest dichtbij.

Leuke accommodaties bij De Koog

Te zien en te doen in De Koog

In De Koog is er meer dan genoeg te zien en te beleven. Hierbij een aantal hoogtepunten:

Nationaal Park Duinen van Texel

Een groot gedeelte van de Texelse duinen vallen onder het Nationaal Park Duinen van Texel. Dit prachtige natuurgebied biedt een gevarieerd landschap met duinen, heide en bossen. Geniet van de unieke flora en fauna en ontdek het landschap lopend of fietsend. Op veel plekken op het eiland kun je fietsen huren, wat de ideale manier is om het mooie eiland te verkennen.

Watersporten

De Koog is de badplaats van Texel. Dit betekent dat je hier niet alleen terecht kunt voor een rustgevend dagje aan het mooie strand, maar ook veel watersporters komen hier maar al te graag. Hier kun je heerlijke kitesurfen, surfen of suppen. Daarnaast is dit uitgerekte stuk strand ook ideaal voor een spannend potje beachvolleybal.

Braderie De Koog

In juli en augustus vindt er elke dinsdag de Braderie De Koog plaats in het bruisende dorpje. Tijdens deze dag kunt u lokale specialiteiten en leuke cadeautjes bij diverse kraampjes shoppen. Geniet van de gezelligheid en een lekker hapje en drankje. Ook voor kinderen is de braderie erg leuk vanwege de verschillende attracties.

Bleekersvallei

Vanuit De Koog loop je zo de Bleekersvallei in. In het gebied liggen duinen die ouder dan 200 jaar oud zijn. Het gebied is volledig kalkarm en daarom kan hier veel heide groeien. Verder vind je hier unieke planten en paddenstoelen. Spot de broedende vogels, zoals tapuiten, bergeenden en holenduiven. In de Bleekersvallei is ook een wandelpad aangelegd waar je een route kunt lopen van zo’n 3 kilometer.

Karten

Toe aan een spannend uitje met je familie of vrienden? Ga dan karten bij Indoor Karting De Koog. Hier kun je het hele jaar door terecht om te karten.

Ecomare

De meest bekende bezienswaardigheid van Texel is Ecomare. Ecomare is een zeehondenopvang en een natuurmuseum en is een geweldige activiteit voor jong en oud. Elk jaar spoelen er gewonde of zieke zeehonden aan op de Waddeneiland stranden. Deze zeehonden zijn vaak ziek, gewond of in de steek gelaten door hun moeder. Ecomare vangt deze dieren op en verzorgt ze totdat ze weer de oude zien. Wanneer dit het geval is, kunnen ze weer worden vrijgelaten in de natuur. De zeehonden kun je in Ecomare van dichtbij bekijken en gevoerd zien worden. Daarnaast is Ecomare ook een aquarium waar je diverse waterdieren kunt bekijken. Ten slotte bestaat Ecomare ook uit een natuurmuseum. Hier kun je alles leren over het unieke ecosysteem van de Waddeneilanden en de noodzaak om het de flora en fauna van de eilanden goed te beschermen. Ecomare is ongeveer 10 minuten rijden vanaf De Koog.

Strand Paal 21

De reden voor veel toeristen om naar Texel te komen, is natuurlijk het 30 kilometer lange zandstrand. De stranden zijn breed en is er genoeg ruimte en rust voor iedereen. De Texelse stranden zijn daarnaast erg schoon en er zijn veel bewaakte stukken, zodat je altijd veilig kunt zwemmen. Bij veel afslagen kun je bovendien een ligstoel, parasol of strandhuisje huren om je stranddag helemaal compleet te maken. De stranden zijn genoemd naar de nummers van de strandpalen. Het meest geliefde strand van het eiland is het strand bij De Koog. Dit strand heet Paal 21. Hier kun je terecht voor een hapje en een drankje in een van de vele strandpaviljoens. Bovendien is dit stuk bewaakt door de strandwacht.

Wind Festival Texel

Een populair jaarlijks evenement in De Koog is het Wind Festival Texel. Tijdens dit festival bij paal 19 en 21 zijn grote kleurrijke vliegers te zien. De vliegers hebben unieke vormen van krabben, walvissen en kwallen en is een onvergetelijk evenement voor jonge kinderen en volwassenen!

Vakantieparken, campings en accommodaties bij De KoogBooking.com

Geschiedenis van De Koog

De Koog is in de 14e eeuw ontstaan. In die tijd was het dorpje voornamelijk gericht op visserij. Helaas verzandde het ondiepe zeegat in de 16e eeuw, waardoor er niet langer meer vanuit het dorp gevist kon worden. Veel vissers en inwoners van De Koog besloten op dat punt om naar Den Hoorn te verhuizen. In 1896 werd er in De Koog het eerste badpaviljoen aangelegd. Dit was de start van het toerisme op Texel. In 1908 werd dan ook het eerste hotel aangelegd en geopend voor gasten. Sinds die tijd is het toerisme alleen maar gegroeid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings