Your search results

De Waal, het kleinste dorp op Texel waar je teruggaat in de tijd

Posted by Waddenplaats.nl on 1 mei 2022
0

De Waal is het kleinste dorp van Texel. In dit pittoreske dorpje ga je even terug in de tijd. Geniet van de bijzondere huisjes en schattige straatjes. Het kleine dorpje ligt midden op het eiland. Geniet van de rust en de gemoedelijke sfeer. Mooie boerderijen en oude woningen bepalen het straatbeeld van de De Waal. Verder is er in De Waal meer dan genoeg te beleven, zoals museum Waelstee en de speeltuin OERRR.

Te zien en te doen in De Waal

In De Waal is er meer dan genoeg te zien en te beleven. Hierbij een aantal hoogtepunten:

Museum Waelstee

In De Waal vind je het cultuurhistorisch museum Waelstee. Dit museum vertelt je alles over het boerenleven op het eiland. Het museum ligt in een oude stolpboerderij. In deze boerderij leer je alles over het leven op het eiland door verhalen, spullen en werktuigen. Bekijk de demonstratie over het wolspinnen en kantklossen. Een erg leuke en interactieve activiteit voor jong en oud!

Sommelpop

Wanneer je in De Waal bent, zul je vast wat meekrijgen over de zogenaamd Sommeltjes. Dit zijn kleine aardmannetjes die in verschillende Texelse volksverhalen voorkomen. De aardmannetjes dansen in deze verhalen in het maanlicht op de Sommeltjesberg. Dit was ooit een grafheuvel dat vlak bij De Waal lag. In De Waal vind je dan ook een beeld van de Sommeltjes. Ook het bekende muziekfestival van Texel is naar de aardmannen vernoemd. Sommeltjespop vindt jaarlijks plaats in De Waal waar je kunt genieten van muziek van bekende bands en artiesten.

Texelse Speelnatuur OERRR

Ben je op zoek naar een leuke activiteit voor kinderen in De Waal? Bezoek dan de Texelse Speelnatuur van OERRR. In deze speeltuin kunnen kinderen in het water spelen, door het bos kruipen en nestjes bouwen. Het terrein is zo opgebouwd dat iedereen met elkaar kan spelen. Als ouder kun je genieten van een kopje koffie en lekkernijen op het terras.

Natuurcentrum De Marel

Naast het dorpje De Waal bevindt zich een Waddenpolder genaamd Waalenburg. Deze polder is het eerste en grootste weidevogelreservaat van heel Nederland. Het is mogelijk om vanuit het Natuurcentrum De Marel mee te gaan op een excursie van Natuurmonumenten. Er is ook een route beschikbaar die toegankelijk is voor mensen in een rolstoel of een scootmobiel.

Polder Waal en Burg

Het dorp De Waal is gebouwd op een keileem opstuwing uit de ijstijd. Tot 1613 lag het dorp dan ook aan de zee, daarna werd het gebied ingepolderd. Polder Waal en Burg is tegenwoordig in bezit van de Natuurmonumenten, omdat het goed beschermd moet worden. Er broeden namelijk veel verschillende soorten vogels in deze polder. In de winter kan er zelfs geschaatst worden op het ondiepe bevroren water van de polder. In de zomer is dit gebied prachtig om door te wandelen. Vanuit De Waal worden er diverse wandel excursies georganiseerd, dus vergeet zeker niet je wandelschoenen mee te nemen.

Ligging en omgeving De Waal

De Waal is centraal gelegen op het Texel en is het kleinste dorp van het eiland. In dit kleine dorpje ga je even terug in de tijd, want er heerst hier nog de sfeer van vroeger. Deze sfeer kun je ervaren in het Cultuurhistorische Museum in De Waal. In het dorp vind je mooie oude huizen en boerderijen. De polder Waalenburg ligt vlak naast De Waal. In deze polder komen diverse unieke vogelsoorten voor en in de winter kun je hier regelmatig schaatsen.

Vakantieparken, campings en accommodaties bij De WaalBooking.com

  • B&B Pastorie De Waal
  • Bungalowpark Texel De Boogerd
  • Bungalowverhuur Vredelust
  • Camping Ora et Labora
  • Camping De Waal
  • Hotel Brasserie Rebecca
  • Hotel de Waal

Geschiedenis van De Waal

Het dorp De Waal kreeg zijn naam na de dijkdoorbraak die ooit plaatsvond op Texel. Deze dijkdoorbraak veroorzaakte een gat. Na het herstellen van de zeewering verdween dit gat niet en het werd een ´waal´ genoemd. In 1945 vond de Russenoorlog plaats in De Waal. Tijdens deze oorlog werd de oude kerk in brand geschoten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings