Your search results

Den Burg (Texel): bruisend, gezellig en veelzijdig

Posted by Waddenplaats.nl on 9 april 2022
0

Den Burg is de onofficiële hoofdstad van het Waddeneiland Texel. Dit dorp is het grootste dorp van het eiland en heeft de meeste inwoners van het eiland. Bijna een helft van alle Texelaars woont in Den Burg! Dit bruisende dorp heeft een groot aanbod van leuke activiteiten voor jong en oud.

Ligging en omgeving Den Burg

Den Burg is het grootste en belangrijkste dorp op Texel. Het dorp telt bijna 8000 inwoners, wat meer dan de helft van het totale aantal inwoners van Texel is. Veel Texelaars wonen en werken in Den Burg. In het dorp is ook een middelbare school waar de jeugd van Texel naar toe gaat. Het prachtige centrum van het dorpje heeft een groot aanbod van gezellige terrassen, restaurants en winkels. In de restaurants kun je veel lokale Texelse gerechten en specialiteiten proeven. In het dorp vind je ook het gemeentehuis en een openbare bibliotheek. Den Burg heeft een handige centrale ligging op het eiland en is een goede uitvalsbasis voor diverse activiteiten op Texel.

Accommodaties bij Den Burg

Vakantieparken, campings en accommodaties bij Den BurgBooking.com

Te zien en te doen in Den Burg 

In Den Burg is er meer dan genoeg te zien en te beleven. Hierbij een aantal hoogtepunten:

Musea

In Den Burg is veel te zien en te ontdekken. Wil je meer leren over de geschiedenis van het Waddeneiland of genieten van kunst? Dan kun je terecht in meerdere musea in het dorp. Een aanrader is het Museum Galerie RAT! In dit museum staan allerlei kunstobjecten en sculpturen die gemaakt zijn van aangespoelde spullen op het eiland. Met dit aangespoelde plastic en hout zijn prachtige reliëfs en lichtobjecten gemaakt. Een leuke activiteit voor jong en oud!

Tesselaar Bierbrouwerij

Texel staat bekend om diverse lokaal gebrouwen biertjes. Op het eiland zijn meerdere bierbrouwerijen te vinden, waaronder de Tesselaar Familiebrouwerij in Den Burg. De familie Diks brouwt hier sinds 2017 heerlijke biertjes en ze zijn hiermee de jongste brouwerij van het eiland. De brouwerij bevindt zich op het bedrijventerrein de Spinbaan. Je kunt hier een tour krijgen om meer te weten te komen over het brouwen van bier en u kunt uiteraard aan het einde van de tour in het proeflokaal diverse heerlijke biertjes proeven. Een gezellige activiteit voor een regenachtige dag met een groep vrienden!

Schapenboerderij Texel

Texel staat voornamelijk bekend om de enorme hoeveelheid schapen die op het eiland leven. Deze schapen kun je van dichtbij bekijken, aaien en voeren op Schapenboerderij Texel in Den Burg. Op deze boerderij zijn bijna het hele jaar door lammetjes te zien. Deze lammetjes willen maar al te graag geaaid worden. Op de boerderij zijn ook veel andere boerderijdieren te zien, zoals cavia’s en pony’s. Kom meer te weten over het boerenleven, aai de schattige lammetjes en maak een ritje op een pony.

Overdekte zwembad Molenkoog

Is de zee te koud om in te zwemmen of ben je op zoek naar een leuke activiteit met kleinere kinderen? Dan kun je terecht in het zwembad in Den Burg, genaamd Molenkoog. In dit mooie verwarmde openluchtzwembad kun je je eenvoudig een hele dag vermaken. Molenkoog heeft drie verschillende baden met onder andere een peuterbadje en drie glijbanen.

Wijngaard de Kroon van Texel

Ben je niet zo van de lokale biertjes, maar meer van wijn? Dan is Wijngaard de Kroon van Texel zeker een bezoekje waard. Deze wijngaard is de enige van de Wadden en bevindt zich in Den Burg. De wijngaard heeft een omvang van zo’n 3 hectare en in de lente- en zomermaanden kun je hier een leuke tour bijwonen. Tijdens deze tour leer je alles over de wijngaard, de diverse druivenrassen en het productieproces. De tour wordt uiteraard afgesloten met een lekkere wijnproeverij. Een gezellige activiteit met vrienden in de zomer!

De Lammetjesfietsroute

Texel heeft maar liefst 140 kilometer aan fietspaden. Daarnaast is Texel is een echt schapeneiland. Op het eiland wonen namelijk evenveel schapen als mensen! Een leuke activiteit op het eiland is de Lammetjesfietsroute. De fietsroute is ongeveer 45 kilometer lang en leidt je langs diverse boerderijen waar je in het voorjaar schattige lammetjes kunt zien. De route loopt ook langs de bekende Schapenboerderij Texel in Den Burg.

Beklim de kerktoren van Den Burg

De kerktoren van Den Burg kun je tijdens je bezoek aan het dorp beklimmen. Vanaf de top heb je hier een prachtig uitzicht over het bruisende dorpje. Let op de toren kun je alleen in de zomermaanden juli en augustus beklimmen. Dit is het enige moment dat de toren geopend is voor toeristen.

Kaasboerderij Wezenspyk

Texel staat niet alleen bekend om z’n wol en bier, maar ook om z’n heerlijke kaas. Wil je een kijkje nemen in de wereld van het ambachtelijke kaas maken? Bezoek dan de Kaasboerderij Wezenspyk in Den Burg. In deze boerderij kun je diverse zelfgemaakte kazen proeven. Boek een tour en leer meer over het eiland, de Texelse schapen en de kazen. Na de tour eindig je met een lekkere kaasfondue in het kaascafe van Wezenspyk.

Karten

Dicht bij Den Burg ligt het Circuitpark Karting Texel. Hier kun je een spannend potje karten met je vrienden of familie. In de zomer kunnen ook kinderen hier terecht in het aparte gedeelte.

Geschiedenis van Den Burg

De hoofdstad van Texel heeft een zeer rijke geschiedenis. Het is mogelijk dat in Den Burg een Friese burcht heeft gestaan die in de 7e eeuw verwoest is. De straten in het centrum zijn gevormd in een ring. Deze vorm is afkomstig door de vestingwal die hier is aangelegd onder het gezag van Jan van Beaumont.

In de Tweede Wereldoorlog heeft Den Burg zwaar geleden. In de nacht van 5 op 6 april zijn er veel Texelse soldaten en burgers omgekomen. Ook het dorp is toen zwaar beschadigd. Veel gebouwen in Den Burg zijn gelukkig in de jaren na de oorlog gerestaureerd. In het centrum zijn dan ook nog genoeg historische gebouwen te zien en kun je zien hoe het er vele jaren geleden heeft uitgezien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings