Your search results

Veerhavens Texel en Den Helder kampen met afbrokkelend beton

Posted by Waddenplaats.nl on 7 februari 2024
0

De betonconstructies van de veerhavens in Den Helder en op Texel zijn in slechte staat. Rijkswaterstaat ziet zich zelfs genoodzaakt netten te plaatsen vanwege afbrokkelende betonblokken. Dat meldt NH Nieuws.

De eerste tekenen van betonafbrokkeling werden in december 2023 opgemerkt, waarna er afzettingen rond de aanlandingen werden geplaatst en een onderzoek naar betonherstel werd geïnitieerd. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat er op meerdere locaties bij beide veerhavens een verhoogd risico bestaat op verder loskomen van beton.

De problemen wordt voornamelijk toegeschreven aan de ouderdom van de constructies en bestaande schades, waardoor recentelijk kleine stukjes beton zijn losgekomen. Ondanks de afbrokkelende betonstukjes verzekert Rijkswaterstaat dat de veiligheid van de constructies niet in het geding is.

Eerdere pogingen om het probleem aan te pakken, zoals het afkloppen of opvullen van het beton, hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd. De netten die nu geplaatst worden, dienen als een tijdelijke oplossing om het risico op vallend betongruis te verminderen. De aanlandingsconstructies van de veerhavens staan gepland voor vervanging binnen enkele jaren.

Vanaf aanstaande maandag zal Rijkswaterstaat beginnen met het spannen van grote netten tegen de betonconstructies, startend in Den Helder en vervolgens op Texel. De werkzaamheden zullen naar verwachting zo’n vier weken in beslag nemen. Rijkswaterstaat stelt dat reizigers weinig tot geen hinder zullen ondervinden van deze maatregelen.

Compare Listings