Your search results

West-Terschelling: gezellig dorp met leuke winkels, gezellige cafés en restaurants

Posted by Waddenplaats.nl on 3 mei 2022
0

West-Terschelling is het dorp waar je aankomt wanneer je de boot neemt naar Terschelling. Dit gezellige dorp heeft een groot aanbod van leuke winkeltjes en gezellige cafés en restaurants. West-Terschelling ligt naast het prachtige natuurgebied Noordsvaarder waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen. Daarnaast is er meer dan genoeg te zien en te beleven in West-Terschelling!

Te zien en te doen in West-Terschelling

In West-Terschelling is er meer dan genoeg te zien en te beleven. Hierbij een aantal hoogtepunten:

De Bunkers van Terschelling

Vlakbij het dorpje West-Terschelling bevinden zich de bunkers van Terschelling. Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van het eiland? Kies dan voor een leerzame rondleiding. De ruïnes van de bunkers geven je een indruk van hoe het eraan toeging tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Bunkers van Terschelling heeft ook een Bunker Museum waar je meer kunt leren over de historie.

Beelden uit zee

Een mooie bezienswaardigheid in West-Terschelling zijn de Beelden uit zee. Rond 1900 voerde een Zweeds stoomschip richting Manchester met een lading graniet aan boord. Door een storm kwam het schip tot zinken voor de kust van Terschelling. Veel van de opvarenden konden gered worden en aan land gebracht worden. Honderd jaar later hebben duikers zo´n 30 stukken graniet uit het wrak opgedoken. De kunstenaar Yaël Artsi heeft met deze grote blokken zes mooie sculpturen gemaakt. Deze indrukwekkende beelden vind je aan het begin van de Waddendijk waar je tegelijkertijd kunt genieten van een uitzicht op West-Terschelling en de haven.

Fietsen door de Noordsvaarder

De Waddeneilanden kun je het beste verkennen met de fiets. Er zijn veel verschillende fietsroutes over het hele eiland. Fiets over de dijk, door de duinen en door de pittoreske dorpjes. Met de boot kom je aan in het natuurgebied de Noordsvaarder. Vanaf West-Terschelling kun je prachtig door dit gebied wandelen en fietsen.

Klimbos Klimdaris

Een geweldige familie-activiteit is het Klimbos Klimdaris. Via diverse routes op het parcours kun je klimmen over boomhutten, touwbruggen en klimladders. Klimdaris ligt in West-Terschelling.

Doodemanskisten

Bij het dorp West Terschelling vind je hoge bomen. Het is de ideale plek voor een griezenverhalen. Op deze plek is een wandelroute van ongeveer vijf kilomter uitgezet, die Doodemanskisten en Seinpaalduin is genaamd. Een leuke activiteit voor jong en oud!

Brandaris vuurtoren

Een van de hoogtepunten van West-Terschelling is de vuurtoren van het dorp: de Brandaris vuurtoren. De Brandaris is de oudste vuurtoren van heel Nederland! De toren werd in 1323 gebouwd, maar stortte in 1570 in de zee. In 1594 werd de huidige toren opnieuw opgebouwd. Het is tegenwoordig niet meer mogelijk om de vuurtoren te beklimmen, de vuurtorenwachter moet namelijk goed gefocust zijn op zijn werk en daarbij is het niet handig als toeristen hem afleiden. Het is wel mogelijk om te trouwen op de eerste verdieping van de Brandaris.

Natuurmuseum en aquarium

In West-Terschelling vind je het natuurmuseum en aquarium. Dit is onderdeel van het Centrum voor Natuur en Landschap en heeft als doel om iedereen het belang van de natuur van het eiland en het waddengebied te leren. Het natuurmuseum bestaat uit een vaste collectie, een wisselende tentoonstelling en een filmzaal. In dit museum kom je alles te weten over vissen, waterdieren, duinvorming, het getij, zand bewegingen en zeestromingen. In het aquarium kun je de diverse vissen bewonderen die rondom Terschelling zwemmen en kun je ook roggen aaien. Een erg leuk museum voor jong en oud!

Ligging en omgeving West-Terschelling

West-Terschelling is het grootste dorp van Terschelling. Het dorp is het meest westelijk gelegen dorpje op het eiland. Daarnaast is dit ook het dorp waar je aankomt wanneer je het eiland bezoekt. Het dorpje heeft een gezellig haven, diverse cafés en restaurants. West-Terschelling ligt aan het grote natuurgebied Noordsvaarder. Het dorp biedt daardoor de beste uitvalsbasis voor diverse wandelingen fietstochten door het natuurgebied en over het eiland.

Vakantieparken, campings en accommodaties bij West-TerschellingBooking.com

 • Vakantiepark Landal West Terschelling
 • Vakantiepark WestCord ApartHotel Boschrijck
 • Resort Bungalows Dellewal
 • Camping Cnossen
 • Natuurkampeerterrein West-Terschelling (Staatsbosbeheer)
 • Camping Landzicht Terschelling
 • Camping Wulp
 • Camping Swartduin
 • Terschelling Boerencamping
 • Stayokay Hostel Terschelling
 • Hotel Bornholm Terschelling
 • Hotel Café Restaurant Nap
 • Oepkes Hotel
 • WestCord Hotel Schylge

Geschiedenis van West-Terschelling

West-Terschelling is in de 12e eeuw ontstaan op een zandplaat. De naam van de zandplaat had vroeger de naam De Schelling. In de loop der jaren is de naam vaak veranderd. Zo heeft het dorp onder andere de namen Westeinde, Westerschelling en West ter Schelling gedragen. In 1666 is het dorp tijdens de Tweede Engelse Oorlog vrijwel helemaal platgebrand. Slechts 30 woningen zijn tijdens deze periode gespaard gebleven, waaronder de Sint-Janskerk en de Brandaris. Het Terschellingse dorp heeft jarenlang geleden aan ernstige kusterosie. Tussen 1600 en 1800 is hierdoor een groot deel van het duingebied ten oosten van West-Terschelling in zee verdwenen, waaronder ook een groot deel van het dorp zelf. Tussen 1780 en 1840 zijn er diverse dammen aangelegd om de erosie tegen te gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings