Your search results

Lies, schattig dorpje op Terschelling met boeiend Wrakkenmuseum

Posted by Waddenplaats.nl on 30 april 2022
0

Het kleine dorpje Lies heeft slechts 140 inwoners. Toch heeft het dorp een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Terschelling: het Wrakkenmuseum. Dit museum is zeker een bezoekje waard! Verder zijn er ook diverse accommodaties en campings waar je kunt verblijven op het prachtige eiland.

Te zien en te doen in Lies 

In Lies is er meer dan genoeg te zien en te beleven. Hierbij een aantal hoogtepunten:

Het Wrakkenmuseum

Het Wrakkenmuseum is een leuke activiteit voor jong en oud vlakbij het plaatsje Lies. De slogan van het museum klinkt als volgt: “Een prettig gestoord museum vol spannende verhalen”. Samen met je kinderen kun je een leuke speurtocht door het museum volgen. Bekijk de wrakstukken en luister naar de juttersverhalen van Hille. Het museum lijkt misschien wat klein van buiten, maar binnen zul je ontdekken dat het een stuk groter is. In het museum zijn 150 verschillende scheepswrakken tentoongesteld, dus er is meer dan genoeg te ontdekken! Je leest er hier meer over.

Natuurschuur Terschelling

In het noorden van Lies staat een schuur van de Staatbosbeheer. In deze schuur kun je veel informatie vinden over de unieke flora en fauna van Terschelling. Daarnaast worden er ook regelmatige leuke en leerzame excursies met een boswachter georganiseerd. De natuurschuur heeft ook een klein winkeltje waar je leuke souvenirs van het eiland kunt kopen. Vanuit de natuurschuur in Lies kun je direct het mooie natuurgebied De Koegelwieck inlopen.

Natuurgebied de Koegelwieck

Ten noorden van Lies vind je het natuurgebied de Koegelwieck. Dit is de grootste duinvallei van Terschelling en het is ontstaan in de 19e eeuw tijdens een grote stuif periode. Het gebied heeft veel diverse unieke soorten planten. De Koegelwieck is daarom een beschermd gebied. Gelukkig lopen er wel enkel paden door het gebied, waardoor je toch kunt genieten van het prachtige stuk natuur. In de winter zijn de paden vaak niet toegankelijk, omdat er veel duinwater blijft liggen.

Ligging en omgeving Lies

Het dorpje Lies ligt tussen Formerum en Hoorn op Terschelling. Het dorpje heeft ongeveer 140 inwoners. Lies bestaat uit een groep woningen en boerderijen langs de Terschellinger hoofdweg. Ten noordoosten van Lies ligt het bos, genaamd Lergerbos. In de duinen ten noorden van Lies bevindt zich het natuurreservaat Koegelwieck.

Vakantieparken, campings en accommodaties bij LiesBooking.com

  • Camping Wan-Tij
  • Camping ‘Tante Grietje’
  • Natuurkampeerterrein Lies
  • Camping van Rees
  • Accommodatie Bij Oene en Marieke
  • Hotel de Walvisvaarder op Terschelling
  • Accommodatie Ecologische Boerderij Spanjer

Geschiedenis van Lies

Het Oostelijke deel van Terschelling behoorde vroeger tot de Romeinen en kreeg de naam Wexalia. Maar het huidige grondgebied van het eiland is pas in de Middeleeuwen ontstaan. Dit gebied ontstond door de zandplaat De Schelling die zich bij het eiland voegde. Rond 850 vestigden de eerste inwoners van Terschelling zich op de duinruggen van het eiland. Ze gebruikten de kwelders voor het vee en de zandgronden voor akkerbouw. Lies, Midsland, Formerum en Hoorn behoren tot deze oudste dorpjes die zijn ontstaan op de duinruggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings