Your search results

Oosterend, misschien wel het mooiste dorp op Texel

Posted by Waddenplaats.nl on 4 mei 2022
0

Oosterend is volgens veel mensen het allermooiste dorp op Texel. De indrukwekkende Maartenskerk vormt het middelpunt van het dorp. Verdwaal door de schilderachtige straatjes en huizen met prachtige gevels. Daarnaast is er ook meer dan genoeg te doen en te zien in en rondom Oosterend!

Te zien en te doen in Oosterend

In Oosterend is er meer dan genoeg te zien en te beleven. Hierbij een aantal hoogtepunten:

Dierenpark Texel Zoo

In Oosterend bevindt zich Dierenpark Texel Zoo. Ontdek met het hele gezin de leuke dieren van het park, zoals stokstaartjes, wallaby’s en papegaaien. Geniet van de wekelijkse roofvogelshow in de Texels Zoo.

Kaapsduin

Kaapsduin is het uitkijkpunt van Oosterend. Het uitkijkpunt ligt op een hoog duin. Beklim de steile trappen en geniet van een uitzicht van 360 graden over heel Oosterend. Verder kun je natuurlijk ook de prachtige Waddenzee zien.

Strender Visrookwedstrijd

Elke jaar wordt er in het centrum van Oosterend de Strender Visrookwedstrijd georganiseerd. Tijdens deze wedstrijd gaan verschillende rokers de strijd met elkaar aan voor het Arie Ellen Bokaal. De rokers roken tijdens de wedstrijd sliptong en poontjes. Ga naar het festival en proef deze lokale specialiteiten. Tijdens de Visrookwedstrijd is er in Oosterend nog veel meer te beleven. Er is namelijk de hele dag muziek aanwezig en films laten zien hoe vis vroeger traditioneel gerookt werd.

Schapenboerderij De Zeekraal

In Oosterend vind je de gezellige schapenboerderij De Zeekraal. Hier wordt het hele jaar door heerlijke schapenkaas gemaakt. Bezoek de boerderij en neem een kijkje hoe ze precies deze lekkere kaas maken. Verder kun je de schapen aaien, verschillende kazen proeven of een ijsje halen in de winkeltuin.

Natuurgebied Utopia

Vlakbij Oosterend ligt het prachtige natuurgebied Utopia. Dit gebied trekt veel unieke vogelsoorten aan, zoals rotganzen, Smienten en Baardmannetjes. Deze vogels kun je in Utopia goed spotten. In het natuurgebied kun je heerlijk wandelen in de complete rust. Vergeet niet je verrekijker en camera mee te nemen om de unieke vogels vast te leggen.

Historische Leitjes Route

In Oosterend en rondom het dorp zijn veel verschillende wandelroutes uitgezet, waaronder de Historische Leitjes Route die door het hele dorp loopt. Op belangrijke oude woningen in het dorp zijn leitjes geplaatst die bedrukt zijn met informatie over het pand, de bewoners en de geschiedenis. In diverse plekken in Oosterend kun je de routebeschrijving vinden van deze Historische Leitjes Route.

Ligging en omgeving Oosterend

Oosterend ligt, zoals je al kunt verwachten, in het oosten van Texel. Veel toeristen vinden Oosterend het mooiste plekje op het eiland. Het dorpje wordt gekenmerkt door de imposante Maartenskerk en kronkelende straatjes met oude gevels. Oosterend telt ongeveer 1300 inwoners en er bevinden twee basisscholen in het dorp. Oosterend ligt zeer dicht bij de Waddenzee, wat ideaal is voor een dagje aan het strand, diverse watersporten en natuurlijk voor het wadlopen. Het wad ligt slechts anderhalve kilometer van Oosterend. In de buurt van het dorp vind je Oost, Nieuweschild en Zevenhuizen.

Vakantieparken, campings en accommodaties bij OosterendBooking.com

 • Bungalowpark De Toes
 • Bungalowpark De Verrassing
 • Waddenpark Avanti Texel
 • Hotel & Bungalowpark Prins Hendrik
 • Camping Noorderschorren
 • Camping Noorderwaard-texel
 • Camping Molenzicht
 • Camping Grietjeshoeve
 • Camping Willemshoeve
 • B&B Zonnedael
 • Op Oost – Boutique Hotel & Restaurant
 • B&B De Borage Texel
 • Eilandlodges De Florijn
 • Logies 21 Texel

Geschiedenis van Oosterend

Oosterend was vroeger voornamelijk afhankelijk van de inkomsten van visserij. Vroeger was er een haven in de buurt van de IJzeren Kaap die gebruikt werd voor de oester- en wiervisserij. In de 19e verhuisde de scheepvaart naar het dorpje Oudeschild. In Oosterend wonen nog steeds veel kottervissers. Religie is erg belangrijk in Oosterend. Het dorpje wordt namelijk wel eens het Jeruzalem van het Noorden genoemd. Vroeger stonden er op een punt zelfs zeven kerken in het dorp. Tegenwoordig zijn hier nog drie van over: de Sint Martinuskerk, de Maartenskerk en de kerk van de Gereformeerde Gemeente.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings