Your search results

Boeren op Texel mogen weer toeristen voorzien van koffie en gebakje

Posted by Waddenplaats.nl on 21 februari 2024
0

Texelse boeren mogen weer toeristen voorzien van een kop koffie en gebak op eigen erf. De Texelse gemeenteraad besloot de heksenjacht richting boeren met ‘nevenactiviteiten’ te staken, meldt NH Nieuws. 

De afgelopen tijd kregen verschillende boeren waarschuwingsbrieven en dwangsommen vanwege hun toeristische nevenactiviteiten. De waarschuwingen en dwangsommen werden voor allerlei overtredingen opgelegd. Bijvoorbeeld omdat een boerenwinkeltje op de verkeerde plek op het erf stond, het dak te hoog was of omdat er geen koffie mocht worden geschonken zonder horecavergunning.

Nu komt de gemeente met nieuwe beleidsregels ter vervanging van het verouderde bestemmingsplan. Boeren mogen nu een kleine ‘buitenplaats’ inrichten om koffie, thee en gebak te verkopen. Voorwaarde is wel dat de boer daarbij een ‘verbrede activiteit’ op het erf aanbiedt, zoals een rondleiding over de boerderij, kamperen bij de boer, of knuffelen met lammetjes. De horeca moet in die zin ondergeschikt zijn aan andere activiteiten.

Het is agrariërs niet toegestaan complete maaltijden aan te bieden. Er zal nog wel door boeren een vergunning moeten worden aangevraagd voor de kleinschalige horeca op het erf.

Compare Listings