Your search results

Oudeschild (Texel): gezellig en pittoresk vissersdorp met leuke restaurants en haven

Posted by Waddenplaats.nl on 7 april 2022
0

Oudeschild is een dorpje aan de oostkant van Texel. Dit dorpje is een echt vissersdorpje op het eiland. Elke vrijdag komen hier de vissers aan in de haven. In Oudeschild vind je dan ook voornamelijk restaurants met verse vis en vis winkels. Verder heeft het authentieke dorpje nog veel meer leuks te bieden!

Ligging en omgeving Oudeschild

Het vissersdorpje Oudeschild heeft een levendige haven. De pleziervaart, beroepsvaart en beroepsvisserij hebben allemaal een eigen deel in de haven van Oudeschild. Deze haven is leuk om te bezoeken. Je kunt vanuit Oudeschild ook diverse rondvaarten doen, zoals een Robbentocht. Deze boottocht vaart langs de zandbanken waar dagelijks grote groepen zeehonden liggen te zonnen. Elke vrijdag en zaterdag komen viskotters terug van hun week op zee en is een leuke bezienswaardigheid van toeristen. Wil je de verse vis proeven? Dan kun je terecht bij veel verschillende winkels en restaurants.

Leuke accommodaties bij Oudeschild

Te zien en te doen in Oudeschild

In Oudeschild is er meer dan genoeg te zien en te beleven. Hierbij een aantal hoogtepunten:

Museum Kaap Skil

In Oudeschild vind je Museum Kaap Skil. In dit museum leer je meer over de wereld van de VOC. Bekijk mooie schatten uit het jutters leven en lees de indrukwekkende verhalen van scheepswrak stukken. Dit museum is een echte aanrader voor jong en oud.

Texelse Visserij Dag

Tijdens het HavenViStijn is de haven van Oudeschild het decor. De Texelse vissersvloot presenteert tijdens dit festijn diverse demonstraties en activiteiten. Ontdek de verschillende vissoorten en probeer lekkernijen bij de viskraampjes. Doe mee met leuke activiteiten of vaar mee met de KNRM.

Bierbrouwerij Oudeschild

Texel produceert niet alleen wol en kaas, maar ook diverse lokale speciaalbieren. Bierbrouwerij Oudeschild was voorheen een zuivelfabriek. Tegenwoordig wordt hier Texels speciaalbier gebrouwen. Het unieke product bevat gerst, tarwe, hop, gist en duinwater. Kies voor een rondleiding door de brouwerij en leer meer over het unieke proces van deze Texels specialiteit. Aan het einde van de tour kun je uiteraard een biertje drinken in het proeflokaal. Een leuke activiteit op een regenachtige dag samen met vrienden!

Nieuw Buitenheim

In 2018 is een het nieuwe natuurgebied Nieuwe Buitenheim aangelegd. Een groot gedeelte van het natuurgebied is afgegraven en je vindt er diverse dieptes van water. Tussen het water liggen eilandjes vol met schelpen. Deze eilandjes in het water zijn specifiek bedoeld voor strandbroeders. Door het natuurgebied loopt ook een wandelpad waar je van de unieke natuur kunt genieten. Probeer vogels te spotten via de vogelkijkhut of het vogelkijkscherm.

De Bruuzer vaartochten

Op zoek naar een activiteit in Oudeschild met wat avontuur? Ga dan op tocht met De Bruuzer. Deze boottochten gaan door het prachtige Waddengebied. De Wad-experience is een van de boottochten die De Bruuzer aanbieden en zijn geschikt voor een echte adrenaline kick. Voel de woeste golven en het water in je haren. Daarnaast is de kans erg groot dat je tijdens deze boottocht ook zeehonden kunt spotten.

Vakantieparken, campings en accommodaties bij Oudeschild

 • Vakantiehuis Mastzicht
 • Vakantiehuis verhuur Texelduinen
 • Havenhotel Texel
 • Hotel Havenzicht Texel
 • Boerderijcamping De Vrije Vogel
 • B&B Waddenzee Texel
 • B&B Texels Groen
 • Wadden (W)eiland Bed en Breakfast op Texel
 • Bed en breakfast Pastorie Stella Marie Oudeschild
 • B&B Paal 21 Texel
 • B&B de Admiraal TexelBooking.com

Geschiedenis van Oudeschild

In het begin van de 17e is Oudeschild ontstaan. In de tijd van de VOC had het dorpje op het Texel een rijke historie. De schepen vanuit het vissersdorp zorgden namelijk voor handel en deze handel zorgde voor welvaart op het eiland. Verder was het water uit de Wezenputten zeer populair vanwege de lange houdbaarheid en hoge gehalte ijzer. Het water werd in vaten gestopt en werd met grote schepen vervoerd. In de 17e eeuw had Oudeschild een belangrijke internationale betekenis. Dit kwam door de Rede van Texel. Als je hier meer over wilt weten, is het zeker de moeite waard om het museum Kaap Skil te bezoeken!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings