Your search results

De Cocksdorp (Texel): heerlijk strand, een knus en gezellig centrum en karakteristieke vuurtoren

Posted by Waddenplaats.nl on 10 april 2022
0

In het meest noordelijke puntje van Texel ligt het gezellige dorpje De Cocksdorp. Dit dorpje heeft onder andere een bekende vuurtoren, een zwembad en een leerzaam museum. Verder staat De Cocksdorp voornamelijk bekend om de prachtige omgeving.

Ligging en omgeving De Cocksdorp

De Cocksdorp ligt in het meest noordelijke punt van Texel en het dorp heeft veel diverse winkeltjes, restaurants en terrassen. In de Cocksdorp is altijd wat te beleven. Het bruisende centrum is een ontmoetingspunt voor jong en oud. In de omgeving van het dorp zijn dan ook vele vakantieparken en accommodaties te vinden. Ten slotte vind je hier ook de meest bekende bezienswaardigheid van het eiland: de vuurtoren!

Het gebied rondom De Cocksdorp is erg speciaal. In het noordelijke punt ontmoeten de Noord- en Waddenzee elkaar namelijk. Hier ontstaat dan ook een gevaarlijke stroming en is het verboden om te zwemmen. Aan de waterkant kun je wel genieten van de prachtige flora en fauna dat dit unieke natuurgebied te bieden heeft. Zo kun je er onder andere vaak zeehonden zien en is dit het perfecte punt om vogels te spotten. In het noordelijke duingebied van het eiland zijn veel mooie wandelroutes te volgen. In De Cocksdorp is den ook een Vogelinformatiecentrum gevestigd. Hier kun je regelmatig vogelexcursies volgen.

Accommodaties in De Cocksdorp

Te zien en te doen in De Cocksdorp

In De Cocksdorp is er meer dan genoeg te zien en te beleven. Hierbij een aantal hoogtepunten:

Beklim de vuurtoren

Bij je bezoek aan De Cocksdorp, kan een bezoek aan de welbekende vuurtoren ook niet ontbreken. De Texelse vuurtoren is 47 meter hoog en geeft je een prachtig uitzicht. Vanaf de top kun je niet alleen heel Texel zien, maar ook Vlieland en Den Helder. Om de top van de toren te bereiken moet je zes verdiepingen trotseren via een smalle wenteltrap.

Zwembad De Krim

De leukste activiteit voor kinderen is een bezoek aan het beste zwembad op Texel: Zwembad De Krim! Dit zwembad heeft een lekker binnenklimaat, een buitenbad met ligweide en verschillende geweldige waterglijbanen en wildwaterbaan. Het zwembad ligt in Vakantiepark De Krim in De Cocksdorp. Hier kun je eenvoudig een dagje heen om heerlijk te gaan zwemmen.

De Slufter

Vlak bij De Cocksdorp vind je het bekendste natuurgebied van Texel: De Slufter. Een groot gedeelte van dit gebied is beschermd voor broedende vogels, zoals eidereenden en veldleeuweriken. Het zuidelijke deel is vrij voor bezoekers om te bezoeken. In het mooie gebied vind je een diversiteit aan vogels en waterdieren. De kwelder ligt aan de Noordzee kust, wat betekent dat de kreken met zout water gevuld zijn. Dit zorgt voor een unieke flora en fauna. Geniet van een prachtig uitzicht over het gebied door de grote stenen trap te beklimmen.

Luchtvaart en oorlogsmuseum

In De Cocksdorp bevindt zich het luchtvaart en het oorlogsmuseum van Texel. In dit indrukwekkende museum leer je meer over de historie van luchtvaart. Daarnaast kun je ook diverse herinneringen aan de oorlog zien in de vaste tentoonstelling. Luister naar het indrukwekkende verhaal van Jetty Bakker die je meer vertelt over de Georgische opstand op het eiland. Ten slotte kun je ook een mooie 3D-experience ervaren in het luchtvaart en oorlogsmuseum in De Cocksdorp.

Durpermarkt

In de zomer organiseert De Cocksdorp elke donderdag een gezellige markt, gemaakt de Durpermarkt. Hier staan diverse kraampjes met lokale lekkernijen. Verder kun je er ook echte Texelse specialiteiten kopen, zoals kaas en wol.

Wadlopen

Bij je bezoek aan Texel kan een wadlooptocht natuurlijk niet missen. Het grootste Texelse waddengebied ligt aan de noordoostkant van het eiland. Het is ook zelfs mogelijk om naar Vlieland te wadlopen. Vanaf De Cocksdorp kun je via de Waddendijk een excursie maken door het Waddengebied. Maak een tocht over de bodem van de zee. Kies voor een tocht met een gids die je alles kan vertellen over het unieke natuurgebied met waterdieren en vogels.

Vaartocht naar Vlieland

Wil je graag ook het buureiland Vlieland bezoeken tijdens je verblijf op Texel? Maak dan een vaartocht met De Vriendschap vanuit De Cocksdorp. Deze boot vaart in de zomer bijna dagelijks als veerdienst naar Vlieland. Op het eiland Vlieland mogen geen auto´s komen, dus ideaal voor een lekker rustgevend dagje wandelen of fietsen. De Vriendschap organiseert dagelijks ook robbentochten. Deze boot vaart langs de zandbanken waar vrijwel altijd grote groepen robben liggen te zonnen.

Golfen

In noorden van Texel vlak bij De Cocksdorp ligt een 18-holes golfbaan. Op deze golfbaan kun je rustig golven in een prachtig gebied. Niet alleen ervaren golfers kunnen hier genieten van de mooie baan, maar ook gevorderden. Er is een Par 3-baan en een Par 72-baan waar je rustig een balletje kunt slaan.

IJsboerderij Labora

In De Cocksdorp ligt ijsboerderij Labora. In deze boerderij wordt er ijs met de hand gemaakt met melk van hun eigen koeien. Neem een kijkje in de koeienstal en zie de melkrobot in actie. Er is een groot divers aanbod van smaken ijs. Een leuke activiteit voor een middag met kinderen!

Vakantieparken, campings en accommodaties bij De CocksdorpBooking.com

Geschiedenis van De Cocksdorp

Het jongste dorp van Texel is De Cocksdorp. Het dorpje is vernoemd naar de N.J. de Cock. Met behulp van 1500 arbeiders legde hij een 11 kilometer lange dijk aan, waardoor een groot deel van het Waddengebied bedijkt werd. Dit gebied is tegenwoordig bekend als de Eierlandse polder.

Oorspronkelijk lag De Cocksdorp in de kwelder tussen de Texel en Eierland. Deze kwelder was ontstaan de Zanddijk werd aangelegd. Deze dijk verbond de twee eilanden met elkaar in 1629. In 1835 richtte Nicolas Joseph de Cock een NV op. Deze NV zou de kwelder tussen de eilanden inpolderen voor agrarisch gebruik. In deze nieuw aangelegde polder werd in 1836 een dorp opgericht, genaamd Nieuwdorp. Later werd het dorp De Cocksdorp, naar de naam van Nicolas Joseph de Cock.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings