Your search results

Hoorn, schattig dorp op Terschelling met rijke historie

Posted by Waddenplaats.nl on 5 mei 2022
0

Hoorn is een dorpje op Terschelling in het ligt centraal op het mooie eiland. Het dorp heeft slechts 465 inwoners. Het kleine dorpje staat voornamelijk bekend om de St. Janskerk en de oude huisjes. Hoorn is zeker een bezoekje waard wanneer je op het eiland bent!

Te zien en te doen in Hoorn

In Hoorn is er meer dan genoeg te zien en te beleven. Hierbij een aantal hoogtepunten:

Strandvonderij schuur

De strandvonderij schuur is een van de oudste gebouwen in Hoorn en is hiermee een belangrijke bezienswaardigheid die je niet kunt overslaan bij je bezoek aan het dorp. De schuur is in 1798 gebouwd en werd vroeger gebruikt op gejutte spullen in op te slaan. De spullen werden bewaard tot de eigenaar zich meldde. Gebeurde dit niet, dan kreeg de jutte een vindersloon. Tegenwoordig wordt de schuur gebruikt als een opslagplaats voor diverse verenigingen op het eiland.

St. Janskerk

Hoorn staat voornamelijk bekend om de oude St. Janskerk. Deze kerk komt uit 1250 en is hiermee het oudste gebouw van het eiland. De kerk is van oorsprong een Romaanse kerk en het is zeker een bezoekje waard. De kerk is meerdere keren aangepast en gerestaureerd door de jaren heen. In de lente en zomer wordt er twee keer per week een rondleiding gegeven in de kerk. Tijdens deze rondleiding kun je ook het kerkhof bezoeken. De grafstenen op het kerkhof zijn ware kunstwerken.

Sjouw

Naast de St. Janskerk in Hoor vind je de laatste sjouw van het eiland. De sjouw is een paal waar vroeger boeren konden zien of het tijd was om de koeien eten te geven of te melken. Was het tijd, dan werd er een bal in de paal gehesen.

Zelfpluktuin De Groenhof

In Hoorn vind je zelfpluktuin de Groenhof. In deze tuin kun je in het voorjaar en de zomer heerlijke blauwe bessen, pruimen, kersen, frambozen en aardbeien plukken. De Groenhof teelt alle fruit volledig duurzaam en het verse fruit smaakt hierdoor nog beter! Een middagje in de zelfpluktuin is een leuke activiteit op een mooie lente- of zomerdag met kinderen.

Hoornerbos

In het noorden van Hoorn vind je het Hoornerbos. Dit is een prachtig bos waar je heerlijk kunt wandelen. Het bos werd tussen 1920 en 1930 geplant en het bestaat vooral uit naald- en loofbomen. In het bos is ook een mooie wandelroute uitgezet van ongeveer 6 kilometer door de Staatsbosbeheer. Het startpunt vind je bij parkeerplaats Hoornsebos dat aan de Badweg ligt.

Ligging en omgeving Hoorn 

Het dorpje Hoorn ligt ongeveer in het midden van het eiland Terschelling. Hoorn ligt tussen Formerum en Oosterend in en op ongeveer 10 kilometer afstand van West-Terschelling. Belangrijke bezienswaardigheden van dit kleine dorpje met slechts 500 inwoners zijn de St. Janskerk en de schattige huisjes van het dorp. Hoorn is eenvoudig met de bus te bereiken vanuit de hoofdstad en veerhaven van Terschelling. Vanuit West-Terschelling kun je Hoorn bereiken met lijn 120.

Vakantieparken, campings en accommodaties bij Hoorn Booking.com

 • Camping Kamperen bij Boer Vis
 • Natuurkampeerterrein Aaster Uiltje
 • Camping ‘De Tjallen’
 • SBB Natuurkampeerterrein Hoorn
 • Camping Dennedune
 • Bed and Breakfast Hoorn
 • Accommodatie Achterom 7
 • Hotel De Keizerskroon
 • Kaap Hoorn Club B&B
 • Hotel De Posthoorn
 • Van der Valk Hotel Hoorn
 • Ysbrantsz Restaurant Boutique Hotel

Geschiedenis van Hoorn 

Hoorn is een langgerekt dorp met diverse boerderijen en woningen. In de jaren 70 is Hoorn een stuk groter geworden door de bouw van een aantal nieuwbouwwijken. Het oudste gebouw in het dorp is de strandvonderij schuur. In deze schuur werden vroeger gejutte spullen opgeslagen. Tegenwoordig wordt het als een opslag gebruikt voor verenigingen in Oost-Terschelling. De bekende Sint Janskerk in Hoorn is gebouwd in de Middeleeuwen en is hiermee de oudste kerk van het hele eiland. Naast de kerk bevindt zich ook de Sjouw. Vroeger werd hier een bal gehesen om aan de arbeiders in de buurt van Hoorn aan te geven dat het tijd was voor de middagpauze.

Compare Listings