Your search results

‘Texel staat toch omzetten kampeerplaatsen naar bungalows toe’

Posted by Waddenplaats.nl on 24 februari 2024
0

De gemeente Texel overweegt toch toe te staan dat kampeerplaatsen om worden gezet naar bungalows, mits de Texelse gemeenteraad hiermee instemt. Het voorstel hiervoor zal in maart door burgemeester en wethouders worden voorgelegd, na eerdere besluiten om ‘verstening’ van het eiland tegen te gaan vanwege het risico op planschadeclaims. Deze claims kunnen van ondernemers komen die financieel gedupeerd worden door het verbod op omzetting, met een potentiële schade die oploopt tot 20 miljoen euro. Dat meldt NH Nieuws.

Het amendement ‘Diversiteit van aanbod, niet verder verstenen’, dat vorig jaar door een meerderheid van de Texelse gemeenteraad werd aangenomen, had als doel de omzetting van kampeerplaatsen naar luxe bungalows te beperken. Dit vanwege zorgen over de druk op het landschap en toerisme. Echter, de externe adviseur van de gemeente waarschuwt nu voor miljoenenclaims, wat de gemeente ertoe beweegt het amendement te heroverwegen.

Er zijn momenteel nog 7.435 slaapplaatsen op het eiland die omgezet kunnen worden naar zomerhuizen. Ondernemers pleiten voor de mogelijkheid om hun terreinen te ontwikkelen en te investeren in verduurzaming en luxe accommodaties, wat nu beperkt wordt door het huidige beleid. De waarde van de terreinen staat op het spel als enkel kampeerplaatsen geëxploiteerd mogen worden.

Compare Listings