Your search results

7 uitstapjes om te doen met het gezin op Texel

Posted by Waddenplaats.nl on 4 augustus 2022
0

Wie met vakantie naar Texel gaat zal zich verheugen op prachtige momenten op het strand, leuke fietstochten en heerlijke maaltijden in de restaurants die het eiland rijk is. Texel kent echter ook minder bekende uitjes, waar je misschien niet meteen aan denkt. Van die verrassende uitjes hebben we er 7 voor je op een rij gezet.

Circuitpark Karting Texel

Texel is echt een eiland voor fietsliefhebbers. Maar als je een aantal dagen hebt gefietst, is het ook wel weer leuk om even met flink wat snelheid over de weg te scheuren. Dat kan bij Circuitpark Karting Texel. Dit park, dat vlakbij Den Burg ligt, heeft een circuit in de buitenlucht, dat 500 meter lang is en breed genoeg om er heel snel op te karten. Wie echt durft kan met wel 70 kilometer per uur rondrijden. Voor kinderen is dit ook een leuke attractie. Kleinere kinderen van 4 tot 8 jaar kunnen terecht in een elektrokartbaan met een eigen circuit.

Wie geen zin heeft om te karten kan zich hier ook prima vermaken, want er zijn ook een midgetgolfbaan, een speeltuin en een veld waar je kan picknicken. Circuitpark Karting Texel is het hele jaar door geopend van 10.00 – 18.00 uur. In de zomermaanden kun je er terecht tot 20.00 uur. Houd de website in de gaten voor speciale evenementen.

Ecomare

De Waddenzee staat centraal bij Ecomare, een museum en opvangcentrum voor zieke dieren. Ecomare heeft al meermalen het landelijke nieuws gehaald als er grote hoeveelheden zeehondjes aanspoelen. Het opvangcentrum is speciaal voor deze dieren ingericht en je kunt er bijna altijd wel een zeehond vinden. Minder bekend is, dat Ecomare ook een grote vogelopvang heeft. Daar worden zieke of vervuilde vogels opgevangen, totdat ze gezond genoeg zijn om weer te worden vrijgelaten.

Voor bezoekers zijn er fraaie tentoonstellingen te zien, die regelmatig worden gewisseld. De walvis heeft een eigen zaal. Daar kun je zelf ervaren hoe groot die dieren zijn, want er staan verscheidene skeletten van aangespoelde walvissen. Ecomare is te vinden in De Koog. Het centrum is het hele jaar dagelijks geopend tussen 9.30 – 17.00 uur.

Museum Waalstee

In het kleinste dorpje op Texel, De Waal, is Museum Waalstee te vinden. In het museum ga je terug in de tijd en kun je ontdekken hoe de mensen vroeger leefden op Texel. Voorbeelden daarvan zijn de werkwijze van een smid en de manier waarop vroeger kaas werd gemaakt. Je kunt ook zien hoe de mensen zich vroeger van de ene kant van het eiland naar de andere kant verplaatsten. Bij het museum, dat in een prachtige stolpboerderij is gevestigd, zijn ook boerenwagens te bezichtigen. Dat zijn karren waarmee graan en hooi werd vervoerd.

Dit museum is niet alleen leuk voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Die kunnen meedoen aan een puzzeltocht. Museum Waalstee is geopend van begin maart tot eind oktober. Je kunt er dagelijks terecht van 10.00 – 17.00 uur, behalve op maandag. Het is verstandig om voor nieuws over het museum en de actuele openingstijden voor vertrek de website te bezoeken.

Zwemparadijs Calluna

Als je met je gezin even geen zin hebt om naar het strand te gaan, maar toch graag wilt zwemmen, kan dat bij Zwemparadijs Calluna in De Koog. Dit zwembad heeft alles in huis om een gezin gelukkig te maken. Er is een superlange glijbaan van meer dan 80 meter, een wildwaterkreek, een waterpaddestoel en een strandbad. Voor een portie wellness kun je je laten verwennen op één van de massagebanken, om daarna verder te ontspannen in één van de whirlpools.

Zwemparadijs Calluna is het hele jaar door alle dagen van de week geopend van 10.00 – 18.00 uur. Aangeraden wordt om voorafgaand aan je bezoek de website te checken, omdat de openingstijden soms worden aangepast.

Maritiem- en Juttersmuseum Flora

Het is tegenwoordig niet meer toegestaan om aangespoelde spullen van het strand te halen, maar Texel heeft wel een heel rijk jutters verleden. Een bonte collectie met oude juttersvondsten staat tentoongesteld in het Maritiem- en Juttersmuseum in De Koog. De eerste vondsten dateren van honderden jaren geleden. Niet alleen de vondsten zijn leuk om te bekijken, maar het is ook interessant om de verhalen achter de vondsten te horen. Soms is precies bekend waar een vondst vandaan komt.

Het Maritiem- en Juttersmuseum is gevestigd in een boerderij van liefst 200 jaar oud. Als je iets meer wilt leren over Texel mag een bezoek aan dit museum niet ontbreken. Het museum is het hele jaar door elke dag geopend van 10.00 – 17.00 uur. Op de website van het museum is te zien welke actuele collecties er worden getoond. Ook kun je daar zien of de openingstijden zijn aangepast.

Zandbank

Interessant voor sportieve gezinnen is Zandbank. Dat is een organisatie die allerlei sportieve activiteiten organiseert voor op het strand, in de zee en in de duinen. Je kunt daarbij denken aan powerkiten of biokiten op het strand, en coastraften in de branding. Als liever op het droge blijft kun je kiezen voor een ATB-toer door de duinen of een clinic abseilen. Er worden ook spellen georganiseerd om de samenwerking in het gezin te verbeteren. Daarbij moet je denken aan de Texelse versie van Expeditie Robinson en Treasure Hunt. De sportieve activiteiten worden gedurende het hele jaar georganiseerd. Via de website kun je een afspraak maken.

De Zelfpluktuin

Fruit liefhebbers weten het allang: het lekkerste fruit pluk je zelf. Dat is ook een leuk idee voor een gezinsuitje op Texel. In Oudeschild vind je De Zelfpluktuin, waar je zelf fruit en bloemen mag plukken. Ondertussen leer je er van alles over de natuur en wat er allemaal vooraf gaat aan het plukken van het fruit. Zodra je je bakje vol hebt geplukt kun je het fruit afrekenen en kan het proeven beginnen. Voor kleine kinderen is er een kabouterpad. Volwassenen kunnen in de theetuin genieten van een kop thee met een gebakje, of van een lekker ijsje. De Zelfpluktuin is open van begin mei tot eind oktober van 9.30 – 17.30 uur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings