Your search results

Bezoek de Commandeurshuizen op Terschelling

Posted by Waddenplaats.nl on 10 februari 2022
0

Als je naar Terschelling gaat is het erg leuk om een bezoekje te brengen aan de commandeurshuizen. Dit is een bijzondere bezienswaardigheid in West – Terschelling en typerend voor het eiland. Er schuilt een stukje geschiedenis achter de huizen. Het zijn de huizen waar vroeger commandeurs woonden, dat zijn de kapiteins van walvisvaarders. Cultureel erfgoed dus, uit de zeventiende eeuw. De fraaie woningen zijn een mooi monument om te bezoeken. Zowel voor jong en oud, een must-see als je naar het eiland gaat.

De geschiedenis van de Commandeurshuizen op Terschelling

Heb je het over de geschiedenis van de Commandeurshuizen, dan ga je terug naar de periode in de zeventiende eeuw. De karakteristieke huizen werden om precies te zijn in 1668 gebouwd. Dat jaartal zie je ook terug op de gevel van de huizen. In die tijd was de walvisvangst een erg belangrijke bron van inkomsten op het eiland. Daarom woonden in de huizen commandeurs van de walvisvaart. Dat waren toen rijke lui op Terschelling.

Niet gek dus dat de woningen er zo mooi uit zien. De ouderwetse gevels en indeling binnen maken het een typerende woning voor die tijd. Binnen vind je nog bedschotten en schouwen. Als je de huizen binnenloopt waan je je helemaal in de zeventiende eeuw. Ook zijn er binnen dingen tentoongesteld en kunnen kinderen zich er vermaken.

Wat gebeurde er daarna met de Commandeurshuizen?

In de tussentijd is er wel een en ander met de Commandeurshuizen op Terschelling gebeurd. Zo’n 300 jaar later werd de stichting van een Terschellinger Museum ‘t Behouden Huys opgericht. Dat was in 1938 en werd gedaan met het doel om het stukje geschiedenis en erfgoed intact te houden. Ook zat in de naam nog een verwijzing naar Willem Barentsz.

Later, in 1950, werd het pand gekocht door de gemeente en kon het dankzij een subsidie van het ministerie van onderwijs, kunst en wetenschappen worden opgeknapt. Daarna werd het een museum en werden ook de andere huizen gerenoveerd. De Commandeurshuizen kwamen in handen van de gemeenten en werden omgetoverd tot een toegankelijk museum voor jong en oud.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings