Your search results

Oesters rapen op het Texels wad

Posted by Waddenplaats.nl on 1 februari 2022
0

Op Texel kun je oesters rapen. Je pakt ze zelf vers van het wad en weet dus ook zeker dat ze echt vers zijn als je ze gaat eten. Hoe leuk is dat? Er zijn een aantal plekken waar je goed oesters kunt rapen op het Texels wad. Daar vertellen we zo meer over. Je kunt dit zelf doen, meer dan een emmer voor je oesters en laarzen voor op het wad heb je niet nodig. Maar je kunt ook met een excursie mee oesters rapen. Daar steek je naast het oesters rapen ook nog eens iets van op.

Op welke plekken

Er zijn drie plaatsen op het Texels wad waar je veel oesters kunt vinden. Dit zijn de Mokbaai, de Waddendijk en Cocksdorp. Je kunt natuurlijk ook elders oesters rapen, maar dan zul je er minder vinden. Je vindt de meeste oesters tussen september en april – als de letter R in de maand zit dus. Je kunt de oesters rapen als het laagwater is. Wanneer het precies laagwater is, verschilt natuurlijk. Daarom is er een tabel online te vinden over het watergetij. Zo kun je zien wanneer het laagwater is op de dag dat jij oesters wil gaan rapen op het Texels wad.

Zelf of met een georganiseerde excursie

We zeiden het al: je kunt zelfstandig oesters gaan rapen of met een excursie mee gaan. Als je zelf oesters gaat rapen, is het belangrijk om te weten wanneer het laagwater is zodat je op tijd weer terug bent en het beste de oesters kunt rapen. De organisatie van de excursie voor oesters rapen houdt hier natuurlijk ook rekening mee. Als je meegaat met de oesterman, kom je nog veel meer te weten over oesters. Bijvoorbeeld waar je ze precies kunt vinden op het wad, hoe je ze moet openen en eten en alles over de leefomgeving van de oester.

Regels omtrent oesters rapen

Je mag niet zomaar alle oesters van het wad meepakken. Er is een maximum van 10 kilo per persoon. Je mag dus voor jezelf 10 kilo aan oesters rapen op het wad. Dat moet toch meer dan genoeg zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings