Your search results

Alles wat je moet weten over TESO veerdienst tussen Den Helder en Texel

Posted by Waddenplaats.nl on 23 september 2022
0

In het jaar 1907 begon een groepje Eilanders, onder de strakke leiding van huisarts Adriaan Wagemaker, een veerdienst. Dit gebeurde na onvrede over de bestaande veerdienst welke al snel opgaf na de oprichting van Texels Eigen Stoomboot Onderneming, afgekort TESO. In het jaar 1909 kwam het eerst schip in vaart en in 2016 de aller nieuwste. Kijk je naar de geschiedenis van TESO dan loopt deze synchroon met de historie van Waddeneiland Texel. Het verhaal begint met de eerste toerist tot TESO halverwege de jaren zestig ook af en toe in de nacht vaart om alle auto’s te verwerken. Iedere nieuwe generatie van TESO boten zijn steeds weer een stukje groter.

Hoelang duurt de bootreis van Texel naar Den Helder?

Als je een bootreis neemt van Texel naar Den Helder of andersom dan kun je je van te voren al voorbereiden op de reis. Zo doe je er verstandig aan om al een aantal dagen voordat je de boot neemt een ticket online te reserveren. Zo’n ticket online reserveren doe je heel eenvoudig via de officiële website van TESO, namelijk https://teso.nl. Als je een ticket bij TESO veerdienst bestelt dan gaat het altijd om een retour ticket. Let op dat tijdens de bootreis de tickets niet worden gecontroleerd door personeel. Dat betekent dat je gewoon aan boord kunt gaan. De overtocht van Texel naar Den Helder, of Den Helder naar Texel, duurt ongeveer 20 minuten. Je kunt de bootovertocht maken wanneer je wilt. Je kunt dus geen datum en tijd reserveren. Is het zo dat er grote drukte wordt verwacht dan worden er extra boten ingezet.

Wat kost een retour ticket van Texel naar Den Helder?

Er zijn verschillende prijzen te vinden betreffende de kosten van een ticket van de boot. Maak je de bootreis met een personenauto, een voertuig van 2.51 meter tot en met 6.50 meter met maximaal 9 inzittenden dan betaal je één keer retour met heenreis vrijdag, zaterdag, zondag en maandag 37 euro. Eén keer retour met heenreis dinsdag, woensdag en donderdag betaal je 25 euro. Ga je met een motor inclusief 2 inzittenden dan kun je geen gebruik maken van self service automaten. Overigens is dit ticket niet te gebruiken voor een motor met een zijspan. Heb je een zijspan dat moet je een ticket apart kopen aan het loket. Je betaalt één keer retour met heenreis vrijdag, zaterdag, zondag en maandag 11 euro. Eén keer retour met heenreis op dinsdag, woensdag en donderdag betaal je 8,20 euro.

De kosten voertuig tot en met 2.50 meter, touringcar, lang voertuig en bijzonder vervoer

Als je voertuig tot en met 2.50 meter lengte hebt of je hebt een speciale motor met zijspan (met maximaal 2 inzittenden) dan moet je een ticket kopen aan het loket. Eén keer retour met heenreis op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag betaal je 18,20 euro. Eén keer retour met heenreis dinsdag, woensdag en donderdag betaal je 12,30 euro. Maak je de bootreis met een touringcar dan betaal je een extra toeslag voor inzittenden. Als touringcar kun je alleen gebruik maken van de loketten in Den Helder. De toeslag is 67 euro en dat geldt voor alle dagen van de week. Daarnaast is de prijs per strekkende meter op heenreis vrijdag, zaterdag, zondag en maandag 7,80 euro. Op dinsdag, woensdag en donderdag is dat 5,80 euro. Lange voertuigen zijn voertuigen langer dan 6,50 meter. Dan kun je denken aan personenauto’s met caravan, vrachtwagen en camper. De prijs per strekkende meter met heenreis vrijdag, zaterdag, zondag en maandag is 7,80 euro. Op dinsdag, woensdag en donderdag is dat 5,80 euro. Bijzonder vervoer is vervoer breder dan 2.75 meter of voertuigen met gevaarlijke stoffen. Je betaalt per strekkende meter en breder dan 2.75 meter met heenreis vrijdag, zaterdag, zondag en maandag 11,65 euro. Met heenreis op dinsdag, woensdag en donderdag 8,70 euro. Let op: prijzen kunnen inmiddels gewijzigd zijn.

Wat zijn de wachttijden bij de TESO veerdienst?

Er zijn in principe geen wachttijden als je van de TESO veerdienst van Texel naar Den Helder gebruikt wilt maken. Op de TESO veerboot kunnen zo’n 300 tot 350 auto’s. Iedereen die staat te wachten kan met de TESO veerdienst mee. Als je de veerboot mist moet je natuurlijk wel wachten. De boten gaan om het uur dus als je de boot mist moet je een uur wachten. Let wel op dat je tijdens drukke periodes zoals Pinksteren en Pasen soms niet meer mee kunt met de overtocht. Gelukkig zet TESO tijdens drukke periodes vaak meerdere boten in en wordt de wachttijd geminimaliseerd tot ongeveer 30 minuten. Ben je een voetganger dan heb je nooit te maken met wachttijden bij de TESO veerboot.

Wat zijn de vertrektijden van de TESO veerdienst?

De veerboot van en naar Texel vanuit Den Helder heeft verschillende vertrektijden. Je kunt rekening houden dat er elk uur een overtocht is met een TESO boot. De TESO veerdienst vertrekt op het uur vanuit Texel en op het half uur vanuit Den Helder. De zondagen en de feestdagen hebben een aangepaste dienstregeling. Vanaf Den Helder is er vanaf 6.30 tot en met 21.30 uur elk uur een afvaart. Vanaf Texel is er vanaf 6.00 tot en met 21.00 elk uur een afvaart.

Kun je je auto in Den Helder laten?

Als je je auto in Den Helder wilt laten om de overtocht te maken naar Texel dan is dit mogelijk. Het parkeren in Den Helder is helemaal gratis en dat kun je doen bij de veerhaven van Den Helder. De veerhaven vind je naast de terminal. Overigens is het handig om te weten dat reserveren niet mogelijk is en dat de parkeerplaatsen beperkt zijn. Er bestaat ook de mogelijkheid om rondom de omgeving van de veerhaven te parkeren. Je moet dan wel rekening houden met een wandeling van 10 minuten naar de veerhaven. Parkeerplaatsen in de directe omgeving zijn Willemsoord Noord en Willemsoord Zuid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings