Voeg je header hier toe

Hoe groot is Ameland?

De grootte van de verschillende Waddeneilanden is nogal eens een punt van discussie. Ieder eiland heeft zo zijn eigen karakteristieken, maar welke is nu de grootste? En welke de kleinste? En op welke mocht je nou de auto niet meenemen? De volgorde van de eilanden is de meesten van ons wel bekend: TVTAS, oftewel Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog. Ze hebben allemaal zo hun eigen dingen waar ze bekend om staan, zoals het Oerol-festival op Terschelling, of de kleinste gemeente van Nederland: Schiermonnikoog. Het festival Into the Great Wide Open op Vlieland trekt jaarlijks vele mensen, en hoeveel mensen gaan er niet een dagje uitwaaien op Texel? Maar hoe zit het dan met Ameland?

Dus, hoe groot is Ameland eigenlijk?

Ameland heeft een oppervlakte van 58,83 km2 en staat daarmee op plek drie precies in het midden. Texel en Terschelling zijn groter, Vlieland en Schiermonnikoog kleiner. Er wonen 3.674 mensen op het eiland, dat bij de provincie Friesland hoort. Er wordt echter weinig Fries gesproken, voornamelijk het zogeheten ‘stadsfries’, een dialect dat ook voor niet-Friezen doorgaans goed te volgen is. Je bereikt Ameland met de veerboot van rederij Wagenborg vanaf Holwerd. Deze veerboot doet ongeveer drie kwartier over deze overtocht.

Wat te doen op Ameland?

Ameland is een prachtig eiland. Voor de fietsliefhebbers ligt er wel 100 kilometer aan fietspad, dwars over het eiland. Het gezellige dorp Nes is een goede uitvalsbasis voor allerlei activiteiten. Het strand is natuurlijk een grote trekpleister. Wanneer het Nederlandse warmer begint te worden, voelen veel mensen de roep van de zee. Omdat Ameland is opgebouwd uit zandduinen is er altijd een stukje strand beschikbaar voor jou. Dan is hutje-mutje bij Zandvoort ineens een stuk minder aantrekkelijk. Afgezien van het strand kun je allerlei landschappen tegenkomen. Duinen had je misschien al verwacht, maar je kunt ook bossen en heidevelden verkennen.

Natuur en Cultuur op Ameland

Deze prachtige natuurlijke landschappen op Ameland herbergen ook nog eens een verscheidenheid aan flora en fauna. De natuurliefhebbers en wandelaars hebben genoeg te zien. Wist je dat er reeën zijn te vinden op dit eiland? Waarschijnlijk hebben deze ooit de overtocht gewaagd door te wadlopen! Je kunt ze vooral ’s ochtends en ’s avonds tegenkomen. Naast deze mooie dieren kun je ook fazanten, uilen en zeehonden tegenkomen op verschillende plekken.

Naast dit natuurgeweld is er ook genoeg aan cultuur te vinden. Er zijn verschillende musea in de dorpen Nes, Buren, Hollum en Ballum te vinden. Daarnaast zijn deze dorpen zelf zeer de moeite waard om te bezoeken, voor een kopje koffie, een biertje of wijntje of om lekker te gaan eten. Dus eigenlijk is er geen reden om niet Ameland eens te bezoeken! Geniet lekker een paar dagen van Ameland en boek een vakantiehuis op Ameland direct bij de eigenaar, zonder provisiekosten!

Compare Listings